recent posts

banner image

Sabit Disk Kavramları?

Sabit Disk (HDD:Hard Disk) en kaba tabirle verilerimizin içinde bulunduğu kutudur.Eski zamanlarda sabit diskler bir oda boyutunda ve kapasitesi de düşüktü.Teknoloji ilerledikçe sabit diskin boyutu cebe girecek boyuta düşürüldü ve kapasitesi de ciddi anlamda arttı.Günümüzdeki sabit disklerde plakalar camdan yapılmakta ve yüzeyleri kobalttan oluşan bir filmle kaplanmaktadır. Bir sabit diskte birden çok plaka bulunmaktadır.Terabyte'larca veriyi artık cebimizde taşıyabiliyoruz.Şimdi sabit diskin kavramlarından bahsedeceğim.

İz(Track) Nedir? Ne İşe Yarar?
Sabit diskin üzerinde bulunan ve verilerin üzerinde bulunduğu kısımdır.Cd'lerin üzerindeki silindir şeklindeki ince ince çizgiler buna örnek olarak gösterilebilir.

Küme(Cluster) Nedir? Ne İşe Yarar?
Dosya ve dizilerin yerleştiği en küçük disk alanına denir.Bir cluster  birçok  sektörden oluşur ve bu yüzden çok küçük yada çok büyük olabilir. Ancak ne kadar küçük olursa o derecede bilgiler daha iyi yerleştirilir, boş alan kalmaz.
Örneğin 127 mb lık bir diskte 1 cluster 1 sektörden oluşur. 1024 mb lıkta ise sektör sayısı 64 e çıkar.
Sektör(Sector) Nedir? Ne İşe Yarar?
Bir diskin her yüzeyi, dairesel bir pastanın dilimlenmesine benzer şekilde kesimlere ayrılırlar, bu ayrılan yerlere sektör adını veririz.Normal bir diskteki sectorler 512bayt lık bilgi depolar.Fakat bazı SCSI disklerde bu miktar degişebilir.

Bad Sector Nedir? Nasıl Oluşur?
Hard disklerde oluşan ve diskin zarar gören biriminin kalıcı olarak kullanılamaz hale gelmesine neden olan bozuk disk(Kör Nokta da diyebiliriz)  bölümüne “bad sector” deriz.HD Tune programıyla (bad sector çok kalıcı bir hasar değilse) bunu onarabiliriz.Bad Sector eğer çok kalıcı bir hata ise yazılımsal veya fiziksel olarak onarılamaz.

Bad Sectorler şu nedenlerden dolayı oluşur;
Hard disk çalışma sıcaklığının aşırı yüksek olması (55 dereceden sonrası tehlikelidir)
- Nemli ortam
- Hard disklerde yaşlanmaya bağlı yıpranma
- Disk yüzeyindeki korozyonlar
- Diski çalışır durumdayken yere düşürmek, bir yere çarpmak
- Disk üretim aşamasında meydana gelen bozulmalar

HD tune programına Buradan ulaşabilirsiniz
Sabit Disk Kavramları? Sabit Disk Kavramları? Reviewed by Abdulhamit Ekşioğlu on Kasım 05, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.