recent posts

banner image

Anakart,kasa ve CPU alırken nelere dikkat edilmelidir?

intel vs amdKasa anakart,hdd,cd-rom,güç kaynağı birimlerini üzerinde bulunduran bir kutudur.Günümüzde kasalar boyutlarına göre ATX ve mini tower olmak üzere 2 ye ayrılır.Günümüzde ATX kasa daha çok tercih edilmektedir.Kasa alırken fan,hdd,cd-rom, anakart slotlarına ve güç kaynağının gücüne bakılarak alınmalıdır.Bilgisayar çok ısınan bir cihaz olduğu için alırken hava deliklerine ve hava sirkülasyonuna dikkat edilmelidir.Piyasada birçok kasa üreten firma vardır.Bunlar:Cooler Master,Corsair,Everest,Frisby,Gigabyte,Thermaltake,Xigmatek,Zalman dır. Thermaltake Core V71 Full Tower kasayı önerebilirim.ATX yapısı 9 adet fan yuvası USB2.0 ve 3.0 destekli ve çok iyi hava sirkülasyonu olduğu için önerebilirim fiyatı 465 Tl dir.Benim bütçem buna yetmez diyorsanız THERMALTAKE V3 600W MidT ATX kasayı önerebilirim.Fiyatı 263 TLdir.4 adet fan yuvası ve 600 W güç kaynağına sahiptir.Daha yüksek bir sistem almayı düşünüyorsanız COOLER MASTER COSMOS II PURE BLACK ALUMINYUM FULL TOWER ı öneririm.Fiyatı 1264 Tl ve özelliklerine bakacak olursak 3 adet fan yuvası e-Sata,USB2.0,USB3.0,kulaklık ve mikrofon girişlerinin kasanın ön tarafında bulunması gerçekten güzel bir özelliği.Su soğutma sistemini destekleyen Cooler Master Cosmos II sistemin daima soğuk tutmasını sağlayacaktır.

Anakart ram,hdd bağlantılarını,ekran kartı yuvasını,cd-rom bağlantısını ,işlemci yuvasını,giriş çıkış birimlerinin bağlantı noktalarını üzerinde bulunduran fiberglassdan yapılmış yarı iletken bir devredir.
Anakart alırken bakacağımız en önemli 5 özellik işlemci markası, ram slot sayısı, işlemci slot tipi,ram kapasitesi ve SSD bağlantı noktasıdır.Anakart alırken ilk önce AMD mi yoksa INTEL marka işlemci kullanacağımıza karar vermeliyiz.USB3.0 a bakmamamın nedeni bütün yeni çıkan kasalarda USB3.0 direk kasada bulunan bir özelliktir.Anakartta olmaması bir dezavantaj değildir. Piyasada ASUS,Gigabyte ve MSI anakart üreticileri vardır.Asus firmasının ürün yelpazesi biraz daha büyük olduğundan seçimimi Asus dan yana yaptım. ASUS MAXIMUS VII HERO Intel Z97 Soket 1150 DDR3 3200MHz(O.C.) DVI&DP 691 tl dir ve gerçekten fiyatına bakarsak ciddi anlamda verilen paranın hakkını verebilecek bir anakart. Burdan özelliklerine bakabilirsiniz.Yukarıda bahsettiğim gibi eğer daha yüksek bir sistem almayı düşünüyorsanız Asus markasının yeni piyasaya çıkardığı ASUS RAMPAGE V EXTREME Intel X99 Soket 2011V3 DDR4 3000Mhz (O.C) önerebilirim. özelliklerine burdan bakabilirsiniz.Ciddi anlamda Asus harika bir anakart piyasaya sürmüş.


İşlemci,kaba anlamıyla bilgisayarın beynidir.Bütün işlemlerin burada yapıldığı yerdir.Nasıl bir araba motoru olmadan bir hiçse işlemci de bilgisayar için odur.Piyasada iki tane işlemci üreten firma var biri AMD diğeri hepimizin bildiği geniş bir ürün yelpazesine sahip olan INTEL dir.AMD Intel in mimarisini kullandığından ve yeteri kadar soğutulmadığında çabuk ısındığından pek tercih edilmiyor.Eğer sınırlı bir bütçeniz var ise AMD yi tercih etmek mantıklı olacaktır çünkü INTEL işlemciler biraz cep yakan cinsten oldukları için AMD yi tercih etmek mantıklı olacaktır.Orta seviye bir bilgisayar alıcaksanız INTEL i5 4690 Soket 1150 3.5GHz 6MB Cache 22nm tavsiye ederim.4 çekirdekli 6Mb önbelleğe sahip Turbo Boost ile 3.9 a çıkan işlemcimiz Intel’in 4.nesil işlemcisidir.Daha yüksek bir işlemci bakıyorsak şöyleki oyunlardan tam performans almak veya Autocad’de render alacaksak önbelleği biraz daha yüksek olan Intel Core i7 5960X veya Intel Core i7 5930K almanızı tavsiye ederim.
Anakart,kasa ve CPU alırken nelere dikkat edilmelidir? Anakart,kasa ve CPU alırken nelere dikkat edilmelidir? Reviewed by Abdulhamit Ekşioğlu on Ekim 26, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.